neděle 24. června 2012

Zvýšení vaší výkonnosti


Všeobecně se má za to, a mnoho studií to potvrzuje, že existuje přímý vztah mezi sebeúctou a produktivní prací. Čím lepší mínění o sobě máte, tím budete výkonnější, a čím jste výkonnější, tím lepší mínění o sobě máte. Když k tomu přidáme Kontrolu událostí, o které jsme si povídali minule, dostaneme rovnoramenný trojúhelník, kde na každém z vrcholů je jeden ze zmíněných prvků (viz. obrázek).





Obrázek je to pěkný, ale co s ním? Funguje to jako trojrovnice. Klesne-li moje sebeúcta, pak klesne i moje výkonnost. Klesne-li moje výkonnost, musí nutně klesnout i má kontrola nad událostmi (nad mou situací). Funguje to také opačně. Vyšší sebeúcta zvyšuje výkonnost a kontrolu nad událostmi. Otázkou je, kterou ze tří složek dokážeme nejsnadněji ovlivnit? Odpověď je: Kontrolu nad událostmi. Podaří-li se mi snáze kontrolovat události v mém životě, budu výkonnější, systematičtější a strávím více času činnostmi, které pro mě mají skutečný význam. Přirozeným vedlejším produktem bude vzrůst mého sebevědomí.

Jak ale využívat kontrolu událostí? Všeobecný princip říká, že existují dvě situace. Buď událost OVLIVNÍM nebo NEOVLIVNÍM.



Jaké to jsou události, které neovlivním a na které nemám vliv jsme si říkali v minulém článku, ale pro ukázku např. pád letadla v Kambodži, růst nebo pokles Koruny vůči Dolaru či Euru, dopravní zácpu ve městě, to zda náš tým postoupí nebo nepostoupí do semifinále EURO 2012, růst cen potravin, růst cen benzínu a nafty, hospodářské výsledky ČEZu, cenu elektřiny atd.

Které události naopak dokážu ovlivnit? Jaké povolání si v životě zvolím; jak budu reagovat na to, když mé dítě neustále zlobí; svůj osobní růst; zda se naučím anglicky; kdy ráno vstanu; jak budu reagovat na to, když mě přítelkyně něčím naštve; co uvařím k večeři a jaký bude výsledek; jakým způsobem se budu chovat k jiným lidem.

U každé situace, ať už ji máte možnost ji ovlivnit nebo ne, se dějí dvě věci. Buď ji ŘEŠÍM nebo NEŘEŠÍM. Buď se jí zabývám a nebo ji nechám jen tak.


A schválně, víte co dělá většina neúspěšných a nevýkonných lidí? Věci a situace, které mohou ovlivnit neřeší a vymlouvají se na okolnosti, šéfa, jiné lidi, nemají na to přece čas a tak. A ty které naopak neovlivní - řeší (viz. obrázek) Například pád autobusu v Chorvatsku a to že tam 8 lidí umřelo, nebo politickou situaci. Znáte to. Sedí se v hospodě a lidé si jen a jen stěžují. A když se jich zeptáte: "No dobrá, není to ideální, ale jak to tedy změníme, co pro to uděláme, aby se to zlepšilo?" většinou odpoví: "No ... hmm.... Slečno? Dám si ještě jedno pivo."

Nebo situace doma. Celá rodina si každý den v 19:00 sedne před televizi,  zapnou zprávy a hodnotí se a řeší, kdo koho okradl, kdo se kde naboural, které letadlo spadlo, kdo koho podvedl a podobně. To jsou věci, které z nás výkonnější a úspěšnější rozhodně neudělají. Je to vzorec neúspěšného člověka.




Jak bychom to tedy měli udělat, abychom zvýšili svou výkonnost a sebedůvěru? Udělejte to stejně jako úspěšní lidé, věci, které se mohu ovlivnit - řeší, a věci, které nemohou ovlivnit - neřeší. Byla by to pro ně ztráta času. Využívejte vzorce úspěšného člověka.




Můžeme například ovlivnit to jak budeme vychovávat své děti, jak dobrou budeme pro ně matkou nebo otcem, jak zodpovědnými budeme. Můžeme ovlivnit nás osobní růst, naučit se nové znalosti a získat nové schopnosti, které nám dávají lepší příležitost a možnost pro růst v zaměstnání nebo pro jeho změnu. Popřípadě můžeme začít podnikat. Stačí se učit od úspěšných. Můžeme si sami vybrat, jaké vzory okolo sebe chceme mít.

Recept na efektivní využívání času?

"Řešte v životě vždy věci, které ovlivníte a
neztrácejte čas s věcmi, které neovlivníte."


Tím, že zvyšujeme naši kontrolu událostí, automaticky zvyšujeme naši výkonnost a zvýší se nám i naše sebedůvěra. Tento vztah platí. Mnohokrát jsem si to ve svém životě vyzkoušel. Když si uvědomíte, že každý z nás má stejný čas (84.600 vteřin za den), ale pouze někteří z nás jsou úspěšní a výkonní a jíní ne, rozdíl je v  tom, že řešíte situace, které dokážete ovlivnit a neřešíte ty, které prostě neovlivníte.

Náš čas můžeme buď investovat, nebo utrácet. Čas nelze ani UŠETŘIT a ani ho nikdy NEBUDETE MÍT VÍC, ale o tom si budeme povídat v dalším článku.



Žádné komentáře:

Okomentovat