neděle 17. června 2012

Podmíněnost


Minule jsem slíbil, že dnes budu hovořit o podmíněnosti. Stává se, že někteří z nás nedokážou ovlivňovat a kontrolovat své životy v důsledku individuálního podmínění. Mnohé z nás výchova naučila spokojovat se s menšími výsledky, než jakých bychom mohli dosáhnout, nebo se spokojit s nižšími pozicemi, než jaké bychom mohli zastávat.

Viděli jste někdy slony v cirkuse? Kdysi jsem jeden navštívil a všiml jsem si, že sloni jsou uvázáni jen na tenkém laně, které je připevněno k ocelovému poutu na noze. Vždyť přece kterýkoliv z těch silných slonů, kdyby chtěl, by jistě mohl bez problémů odejít a navštívit třeba nákupní středisko kousek od cirkusu, říkal jsem si. Proč se tak inteligentní a zvědaví tvorové nechtějí osvobodit a volně se proběhnout?




K odpovědi se musíme vrátit do doby, kdy je slon mladý. V tomto věku ho přikovávají za nohy k nepohyblivým plotům. Po několik týdnů slon zoufale bojuje, aby se osvobodil. Během období několika týdnů si však kousek po kousíčku přivyknou, že se nemohou volně pohybovat, jsou-li připoutáni za pravou zadní nohu. Od chvíle, kdy se toto podmiňování zafixuje, byste mohli slona připoutat tenkou strunou a on se nepohne. Sloni v cirkusu neuprchnou, protože věří, že to není možné. Okovy v jejich myslích jsou silnější než řetězy či lana na jejich nohách.

My samozřejmě nejsme sloni, ale to neznamená, že také nejsme podmiňovány různými názory z našeho okolí. Přiblížím vám dva, které bychom určitě měli vymazat z našich myslí:

Za prvé, existují věci, které se snažíme ovlivnit a řešit, přestože se vymykají naší kontrole. Pak ztrácíme čas například zbytečnými stížnostmi na počasí nebo se beznadějně snažíme manipulovat partnery, nebo nadáváme u piva na politickou situaci a na další věci, které se dějí nezávisle na nás.

Za druhé, existují události, které můžeme kontrolovat, ale domníváme se, že to není možné. Mnoho lidí se například domnívá, že jsou svázáni se zaměstnáním, které je neuspokojuje. Nemůžu zhubnout, nemám čas na cvičení, nemohu pravidelně a zdravě jíst, nemohu se naučit nové věci, můj život bude pořád hrozný, já za to nemohu. Ve skutečnosti jde téměř vždy o pouta, která jsme na sebe vzali sami.

Některé události se z naší kontroly skutečně vymykají a my si však z nějakého důvodu myslíme, že je kontrolovat můžeme. Manželka, manžel, podřízený. Chování jiných lidí můžeme ovlivnit, ale nemůžeme ho kontrolovat. Činnosti ostatních lidí se naší kontrole vymykají.

Naopak existují věci, které kontrolovat můžeme, přestože nás to pod vlivem výchovy a prostředí ani nenapadne. Představte si příklad, právě odpočíváte s rodinou na Koupališti v Motole (Praha)  a já vám zavolám z centra Vídně a řeknu vám: „Když se do 20:15 hodin objevíš uprostřed Mariahilfer Straße, tak ti předám kufr, ve kterém je 1 milion korun.“ Kouknete na hodinky a vidíte 17:45. Máte na to dvě hodiny třicet minut. Kdybych teď sedl do auta – díváte se na internetovou mapu - autem to trvá tři a půl hodiny? Vaše první myšlenka: Nelze. To se přeci nedá zvládnout. Možná si pomyslíte, že se situace vymyká vaší kontrole – 1 milion korun je ztracených. Přemýšlejte ale. Jedná se o milion korun! To vám dává možnosti, jaké normálně nemíváte.



Podíváte se na první odlet Praha – Vídeň, je to 18:40. Najdete si číslo přímo na společnost. „Dobrý den, dívám se, že let do Vídně je plánován na 18:40, teď je 17:45. Dám Vám, když mě dostanete do letadla a zajistíte, že se dostanu do Vídně, 100.000,- korun.“ Ok. Sednete na taxík a míříte na Ruzyň. V autě přes informace si necháte spojit taxíky z Vídeňského letiště. „Když na mě budete čekat v 19:40 a dovezete mě doprostřed Mariahilfer Straße do 35 minut, dám Vám za tu cestu 20.000,- Kč.“ Ok. Cesta trvá dvacet minut, má ještě 15 minut fóra. Domluveno. Je 20:15 minut a vy stojíte na smluveném místě a dostáváte ode mne 1 milion korun. Poučení z příběhu zní, že pokud něco skutečně velmi potřebujeme, dokážeme kontrolovat řadu věcí, které se normálně vymykají naší kontrole. Problém je v naší  potřebě zvládnout situaci.

Topili jste se někdy například uprostřed bazénu? Jak velkou touhu jste pociťovali dostat se ke břehu a zachránit se. A nakonec jste to dokázali. Vím to, jinak byste nečetli tento článek.

Často si namlouváme, že nemůžeme kontrolovat události, které kontrolovat můžeme. Vzdáváme se, když naše síly ani zdaleka nejsou vyčerpány. Vzpomenete si vy sami na situace, kdy jste něco mohli zvládnout, ale vzdali jste to? Zítra si budeme povídat o tom, co udělat pro to, abychom zvýšili naši výkonnost.


Žádné komentáře:

Okomentovat