pátek 15. června 2012

Jak kontrolovat události


Včera jsme si povídali o řízení času. Dnes se podíváme na to, jak kontrolovat události. Slyšeli jste někdy někoho říkat: „Můj život se vymyká kontrole?“ I mně se dříve stávalo, že jsem se podíval do zrcadla a říkal si: „Chlape, začínáš ztrácet kontrolu.“ Ve skutečnosti jsem si ale říkal: „Přestávám vládnout nad událostmi, ze kterých je utkán můj život. Začínám na ně jen reagovat. Dělám jen to, co bych podle ostatních dělat měl, a to právě tehdy, kdy bych to podle nich dělat měl.“ Ztráta kontroly nad vlastním životem je hrozná věc.

Podívejte se dolů na obrázek, pravá strana ukazuje situace, nad nimiž vykonáváte absolutní kontrolu, a levá pak jsou události, které se naší kontrole zcela vymykají. Všechny události mezi nimi kontrolujeme pouze částečně. Jaké jsou příklady událostí, nad nimiž nemáme žádnou kontrolu? Východ slunce. Některé choroby. Bouřky. Smrt. Váš šéf. Pohyby cen na burze. Finálové utkání Mistrovství Evropy ve fotbale. Byli byste překvapeni, kolik věcí absolutně nemůžete kontrolovat.



Ovšem není důležité, že se v našich životech objevují nekontrolovatelné události. Důležitá je naše reakce na ně. Obvyklou reakcí je často ADAPTACE. Naučte se s nimi žít. Nechte se jimi unášet. Nemá smysl rozčilovat se kvůli událostem, které nemůžete kontrolovat. Lepší je přizpůsobit se jim. Jedinou další volbou je život v ustavičném stresu.

"Jediná věc, nad kterou máte absolutní a totální kontrolu, 
jste vy sám."

Některé události naopak můžeme kontrolovat totálně. Přemýšlejte o nich. Co můžete kontrolovat? Pozoruhodnou spoustu věcí, že?  Patří k nim například doba, kdy vstanete z postele, váš oděv, vaše reakce na chování jiných lidí, vaše strava a další. Ale co májí všechny tyto události společného? Vás. Jediná věc, nad kterou máte absolutní a totální kontrolu, jste vy sám. Všechno ostatní kontrolujete jen částečně nebo vůbec.

Schválně, napište si seznam některých situací ve vašem životě, a pak ke každé z nich připište známku od 1 do 5 podle stupně kontroly, kterou během nich vykonáváte, přičemž 5 znamená totální a 1 žádnou kontrolu. Může to vypadat například takto:

               Událost                                                      Stupeň kontroly
Doba, kdy vstanu z postele                                         5
Délka dojíždění do práce                                            2
Doba oběda, s kým obědvám                                     3
Reakce na kolegu, na kterém mi nezáleží                     5
Situace na silnicích cestou z práce                               1
Co dělám teď dnes večer                                            5
Co budu dělat zítra v noci                                            1

Váš seznam může vypadat úplně jinak, zahrňte do něj ale některé typické události ve vašem životě. Pak si ho prostudujte a položte si otázku: „Nakolik skutečně kontroluji svůj vlastní život?“ I když se vám může zdá, že skutečně kontrolujete jen málo věcí, není to tak úplně pravda. Pokud budete chtít, můžete se postupně naučit, jak dosáhnout větší kontroly nad životem.

Nyní se zamyslete, jakými slovy byste popsali vaše pocity v situacích, které můžete kontrolovat. Jistě cítíte sebevědomí, spokojenost, energii, sílu, možná dokonce příjemné překvapení. To vše lze shrnout do dvou slov, která označují náladu člověka ve chvíli, kdy kontroluje svou situaci: vnitřní mír. Co to je? Vnitřní mír je stav životní vyrovnanosti, rovnováhy a harmonie, jehož lze dosáhnout kontrolou nad událostmi.



Je nutné tedy přestat přemýšlet o „hospodaření s časem“ a začít přemýšlet o „kontrole událostí“. Příliš často totiž chybujeme, když se spoléháme na hodinky. Hodinky nám poví jedině to, jak dlouho trvá slunci přeplout po obloze z východu k západu. Což je vlastně událost, kterou nemůžeme ovlivnit. Je třeba se ptát: "Které události mohu ovlivnit?" 

"V soustředění se na „kontrolu událostí“ spočívá tajemství úspěchu."

Jakou máte tedy kontrolu nad svým životem? Přemýšleli jste? To je dobře. Za dva dny si budeme povídat o PODMÍNĚNOSTI. Existují totiž události, které můžeme kontrolovat, ale domníváme se, že to není možné.




Žádné komentáře:

Okomentovat