pondělí 18. února 2013

Přírodní zákon lidského chování č. 3

Když vaše každodenní činnosti odráží vnitřní hodnoty, zakoušíte vnitřní mír

 
Ve třetím zákonu se naučíme, jak mezi našimi vůdčími hodnotami nalézt priority. Čtvrtý zákon pojednává o cílech, které jsou mostem mezi vůdčími hodnotami a každodenními aktivitami. Konečně pátý zákon nás naučí vytvářet si a udržovat seznam úkolů na každý den. Nejprve se ale zaměříme na sepětí mezi jednotlivými komponenty, které znázorňuje právě Pyramida produktivity.
 
 

Pyramida produktivity

 
Pyramida produktivity obsahuje čtyři hlavní stupně, které směřují od identifikace našich nejvyšších hodnot k úspěchu každodenních činností.
 
 
 
Všechno začíná u vašich vůdčích hodnot. Jestliže si stanovíte cíle, které neodpovídají vašim vůdčím hodnotám, může se vám podařit spousta práce, ale nikdy se nebudete cítit zcela spokojeni, protože budete přehlížet věci, na kterých se vám záleží ze všeho nejvíc. Jestliže si obdobně uložíte každodenní úkoly, které nebudou odpovídat vašim dlouhodobým a krátkodobým cílům, budete zaneprázdněni, ale nebudete produktivní.
Pyramida musí být vnitřně konzistentní. A musíte ji vystavět odspodu. Lidé, kteří to nevědí, bývají většinou frustrováni a stresováni. Ignorují totiž první tři úrovně – někdy i čtvrtou. Sepisují si seznamy „úkolů“, ale zakládají je pouze na naléhavosti. Nejhlasitějším křiklounům věnujeme okamžitou pozornost. Následkem toho se na sklonku dne, i kdyby odškrtali splnění všech úkolů ve svých diářích, ani nedotknou oněch tichých, mlčenlivých povinností, které nejsou nikdy dost urgentní. Mají opravené auto, zaplacenou splátku na hypotéku, telefonicky si objednají zubního lékaře, dokončí zprávu, kterou jejich šéf potřebuje na dvě hodiny, sejdou se u pracovního oběda s klientem a uhasí stovky malých požárů v zaměstnání, ale nikdy si smysluplně nepromluví s životním partnerem, nevezmou děti do města na zmrzlinu ani si nepřečtou dobrou knížku, protože tyto věci se do diářů nedostanou. Proč ne? Protože pro většinu lidí nejsou hnacími silami plánovacího procesu jejich nejosobnější hodnoty. Jenže takový život ze dne na den se podobá automobilu bez řidiče, které míří kamkoli ho odešle sklon svahu nebo zarovnání terénu.
 
 
Pyramidový tvar tohoto modelu není náhodný. Zužující se tvar symbolizuje ostřejší zacílení, pohybujeme-li se od dlouhodobé ke krátkodobé perspektivě. Specifičnost úkolů postupně narůstá. Vůdčí hodnoty jsou definovány jako obecné vyjádření našich principů a přesvědčení. Dlouhodobé cíle vzniknou především těchto principů na úkoly, kterých chceme dosáhnout v několika příštích letech. Samozřejmě jich nedosáhneme jedním fantastickým skokem, ale tak, že se vydáme po cestě, která sestává z řady střednědobých úkolů. A střednědobé úkoly můžeme zvládnout jedině sériemi specifických, přesně zacílených každodenních aktivit.
Bude-li se vaše každodenní jednání takto řídit vašimi základními hodnotami, pocítíte uspokojení, které pramení z postupu k cílům, které pro vás mnoho znamenají. Toto uspokojení je podstatnou částí vnitřní pohody, po níž všichni toužíme.

Žádné komentáře:

Okomentovat