středa 13. února 2013

Vůdčí hodnoty Benjamina Franklina


Chtěl bych vám ukázat jeden z příkladů, jak se dají vůdčí hodnoty sestavit.


Když bylo Benjaminu Franklinovi dvaadvacet let – žil zrovna ve Filadelfii, kam uprchl z učení u krutého mistra v rodném Bostonu – pustil se do „odvážného a svízelného úkolu nalezení mravní dokonalosti“. V podstatě se sám sebe zeptal: „Jaké jsou mé nejvyšší životní priority?







Po určité době trávené sebezpytováním dospěl ke dvanácti „ctnostem“ – našel své vůdčí hodnoty. Aby si napříště dokonale ujasnil, co pro něj jednotlivé ctnosti znamenají, formuloval obsah každé z nich písemně. Výsledkem tohoto myšlenkového cvičení byl následující seznam:

Střídmost  
„Nejez do ztupělosti; nepij do povznesení.“

Mlčenlivost 
„Neříkej nic, co neprospěje druhým nebo tobě; vyhýbej se povrchním rozhovorům.“

Spořádanost 
„Všechny věci nechť mají své místo; každá povinnost nechť má svůj čas.“

Rozhodnost 
„Odhodlání vykonat vše, co je třeba; bezchybné provedení všeho, k čemu ses odhodlal.“

Šetrnost 
„Neutrácej, není-li to k dobru tvému či druhých; to jest, nemrhej ničím.“

Píle 
„Neplýtvej časem; vždy se zabývej něčím užitečným; zřekni se všech zbytečných činností.“

Upřímnost 
„Nikomu neubližuj lstí; mysl měj čistou a spravedlivou, a pokud promluvíš, mluv v souladu se svými myšlenkami.“

Spravedlnost 
„Nikoho neprávem nezraňuj; neváhej s poskytnutím pomoci, která je tvou povinností.“

Umírněnost 
„Vyhýbej se extrémům; zdrž se bránění křivdám, o nichž jsi přesvědčen, že jsou zasloužené.“

Čistota 
„Nepřipusť žádnou nečistotu těla, oděvu nebo obydlí.“

Rozvážnost 
„Nenech se vyvést z míry maličkostmi nebo neštěstími, která jsou běžná, a nelze se jim vyhnout.“

Cudnost 
„Nevyhledávej pohlavní rozkoše, leda snad pro zdraví potomků; nikdy ne neumírněně, slabošsky nebo tak, že bys ubližoval svému nebo cizímu štěstí či pověsti.“


Franklin potom přidal ještě jednu ctnost: Pokoru. Tu popsal pouze čtyřmi slovy: „Následuj Ježíše a Sokrata.“ Pak si uspořádal život do cyklů o třinácti týdnech, přičemž vždy jeden týden ze třinácti zaměřil své myšlenky na jednu ze svých ctností a usiloval žít v souladu se svými hodnotami.

Takto postupoval Benjamin Franklin, můžete se jím inspirovat a napsat si své ctnosti či hodnoty, které jsou pro vás v životě nejdůležitější. Pro každého bude „osobní ústava“ jedinečná a jiná. Jde o váš život. Každý z nás žije totiž v souladu s unikátním souborem základních vůdčích hodnot. Jsou to hodnoty, které najdete v samém jádru vaší osobnosti, a jsou pro vás vůbec nejdůležitější – z nejrůznějších důvodů.

Ať jsou vaše vůdčí hodnoty jakékoliv, dovedou vás k nim co nejkonkrétnější odpovědi na známé otázky: Jaké jsou nejvyšší priority v mém životě? Kterých z těchto priorit si cením nejvíc?


Jaké jsou nejvyšší priority v mém životě? 
Kterých z těchto priorit si cením nejvíc?



Víte, přestože vůdčí hodnoty přestavují naše nejvyšší priority, v životě často narážíme na rozpor mezi nimi a každodenní realitou. Naše výkony při úsilí o naplnění vůdčích hodnot nejsou nikdy dokonalé, ale podaří-li se nám je zlepšit, můžeme uskutečnit malý zázrak. Zakusíme vnitřní mír, o kterém jsme již hovořili. Je to spojení našich činností a našich skutečných hodnot.



Žádné komentáře:

Okomentovat