středa 25. července 2012

Přírodní zákon lidského chování č. 2

Osobní hodnoty jsou základem osobního úspěchu a uspokojení


Každý z nás žije v souladu s unikátním souborem základních vůdčích hodnot. Jsou to hodnoty, které najdete v samém jádru vaší osobnosti, a jsou pro vás vůbec nejdůležitější – z nejrůznějších důvodů. Protože mezi ně patří takové rysy a názory – například čest, láska, vytrvalost, důslednost (Čím je vytrvalost a důslednost výjimečná? Podívejte se níže na film.) nebo víra v zákon přitažlivosti – může pro vás být obtížné vysvětlit jejich význam; důležité jsou právě pro vás.



Vytrvalost a důslednost - Muž, který sázel stromy (film)


Další vůdčí hodnoty, například touha po finanční nezávislosti nebo touha zanechat stopu ve světě, tvoří jakési megacíle, k nimž se po celý život cítíme být přitahováni. Ať jsou vaše osobní vůdčí hodnoty jakékoli, dovedou vás k nim co nejkonkrétnější odpovědi na známé otázky:

"Jaké jsou nejvyšší priority v mém životě?"
"Kterých z těchto priorit si cením nejvíc?"


Přestože vůdčí hodnoty představují naše nejvyšší priority, v životě často narážíme na rozpor mezi nimi a každodenní realitou. Naše výkony při úsilí o naplnění vůdčích hodnot nejsou nikdy dokonalé, ale podaří-li se nám je zlepšit, můžeme uskutečnit malý zázrak. Zakusíme vnitřní mír, o kterém jsme hovořili. Abraham Maslow nazval tento stav jednoty mezi hodnotami a naším každodenním výkonem „sebeaktualizace“. Je to spojení našich činností a našich skutečných hodnot.

Příště vám ukážu zajímavé cvičení k nalezení vašich nejdůležitějších hodnot. 



Žádné komentáře:

Okomentovat